Mijn boeken volgen feitelijk de lijn van mijn ontwikkeling door de jaren heen. Het eerste boek gaat over de Oud Egyptische koning Achnaton die het land compleet op zijn kop zette. Hij was niet tevreden met de heersende godsdienst en filosofeerde daarover. Precies zoals ik jaren heb gedaan. Dit filosoferen zat me kennelijk in het bloed, ik zocht naar de zin van het bestaan en keerde alle religies en filosofische stromingen binnenstebuiten. Maar Achnaton was ook rebels, hij was het niet eens met de toen heersende conservatieve opvattingen en veranderde zelfs drastisch een heleboel zaken. Ik heb ook een rebelse, opstandige periode gehad. Lekker schoppen tegen de maatschappij. Dit ging echter over. Ik denk dat het kwam omdat ik mijn plek in de wereld niet goed kon vinden. Maar de zoektocht ging verder. Ik ben me gaan verdiepen in de Middeleeuwen, de kruistochten en ridderordes. En passant ook nog een vleugje gnostiek en metafysica, ik was een beetje zweverig geworden. Maar vergis je niet, door dit eeuwig nadenken over de plek van de mens in de kosmos en de zin van het leven, was belangstelling geboren voor het menselijk denken en het bewustzijn. Toen ontstond mijn tweede boek: het verborgen systeem, een thriller. Het gaat over een zoektocht van drie jonge mensen naar een groots geheim. Deze tocht voert hen dwars door Europa naar Griekenland, de bakermat van onze beschaving. Hun reis is een soort zoektocht naar aanleiding van diverse aanwijzingen die ze soms op mysterieuze wijze ontvangen. Ze bezoeken kloosters en mystieke plekken en ontmoeten interessante mensen, maar dit alles gaat niet zonder slag of stoot, ze worden namelijk gevolgd. Er wordt zelfs een aanslag op hen gepleegd. Het boek is daarom ook bijzonder spannend. Tevens is het een soort reis door de menselijke geest en komen vragen aan de orde als: wat is nu eigenlijk bewustzijn? Ik had ondertussen een sprong gemaakt naar de nieuwe fysica. Wil je ontdekken hoe de menselijke geest werkt en hoe de werkelijkheid nu eigenlijk in elkaar steekt, dan kom je onherroepelijk daar terecht. En wat een genot! Wat had ik veel gemist en ik had aardig wat in te halen. Want de wereld van de nieuwe fysica, de kwantumfysica, is vreemd, tart je gezonde verstand en is op sommige punten zelfs psychedelisch. Het is werkelijk ongelooflijk wat je allemaal te weten komt. Ik verloor me geheel in die wereld. Ondertussen was de werkelijke wereld aan het veranderen. Wonend en werkend in een grote stad zag ik met lede ogen de verpaupering en de toename van criminaliteit. Al twee keer was ik verhuisd omdat de buurt voor mij onleefbaar was geworden en ik me er niet meer thuis voelde. Verandering is niet erg, tenzij het een negatieve verandering is. Zo ervoer ik het althans. Door mijn werk werd ik ook nog eens dagelijks op de feiten gedrukt. In die periode ontstond mijn derde boek, een politieroman. In dit boek, wat draait om de vermissing van een vrouw, komt zijdelings de kwantumfysica aan bod, maar ook het veranderen van bijvoorbeeld hele wijken in een grote stad. Het is dus ook maatschappijkritisch. Ik een echt kind ben van de jaren 60 en 70, de jaren van de veranderingen. Deze stonden voor totale vrijheid, het maken van een eigen keuze, het recht te zijn wie je wilt zijn, de emancipatie van de vrouw, het erkennen van andersdenkenden en homo’s als volwaardige mensen en nieuwe denkwijzen. (zoals feitelijk al in de tijd van Achnaton, een man die ook gezien kan worden als een vrijdenker) Tevens was het een bloeiperiode voor muziek, kunst en mode. Er ontstonden allerlei progressieve bewegingen zoals de hippies. Het was fantastisch. En dat alles heb ik dus zien veranderen. De redenen voor het hoe en waarom ga ik hier niet noemen, dit valt te lezen in mijn boeken. In ieder geval ontstond het idee een soort trilogie te gaan schrijven en toen kwam boek nummer vier. Weer een politieroman. Drie surveillanten vinden op een dag een lichaam in het water, het blijkt een jonge architect te zijn. Volgens de politie is hij verdronken. Maar een van de surveillanten gelooft het niet. Zij heeft daar redenen genoeg voor en ze start samen met de compagnon van de overleden architect een onderzoek. Al snel komen ze hij het thema door de mens opgewekte elektromagnetische straling en de eventuele gevaren. Zelf was ik door enkele gebeurtenissen en ervaringen zo goed als overtuigd geraakt van de schadelijke gevolgen van deze microgolfstraling middels telecommasten en dergelijke en ben het gaan bestuderen. Maar het boek gaat ook over manipulatie van de menselijke geest. De hoofdpersoon van het boek ontdekt, aan de hand van aanwijzingen die de overleden architect achterliet, een reeks tamelijk onfrisse zaken. Ze komt terecht in de wereld van de onvrijwillige hersenspoeling, sektes en meer. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van boek nummer vijf, het laatste deel van de trilogie. Dit boek gaat een beetje de sciencefiction kant op. Een vrouw schrikt wakker en weet niet waar ze is. Ze zou in het onderzoekscentrum in Nepal moeten zijn waar ze met andere wetenschappers de gevaren die de aarde teisteren bestudeert. Ze ontdekt dat ze thuis is, maar weet niet hoe ze daar gekomen is. Dan merkt ze dat er iets helemaal mis is in het land. Mensen gedragen zich uiterst vreemd. Samen met twee studenten die aan hetzelfde project werkten, ontdekt ze gaandeweg wat er is gebeurd. Dit boek gaat over mind control: controle van de menselijke geest van buitenaf. Maar het gaat ook over holografie en recente ontdekkingen op het gebied van de natuurkunde. Is de wereld waarin we leven wel echt of is het een illusie? Wat ligt er ten grondslag aan de werkelijkheid? Nou, meer verklap ik niet. Het gaat niet zo snel als ik wil, ik heb het mezelf dan ook erg moeilijk gemaakt. Natuurlijk heb je als schrijver de vrijheid te verzinnen wat je wilt, maar het moet geen klinkklare nonsens zijn, vind ik. Vooral technisch moet het enigszins kloppen. Daar komt dan nog bij dat je tegenwoordig erg op moet passen wat je schrijft, voor je het weet wordt je gedemoniseerd of zelfs bedreigt. Dan is er nog het probleem van het uitgeven. Ook uitgevers moeten tegenwoordig op hun tellen passen. Ja, zo is de wereld dus veranderd! Het is triest. Vooral ik als schrijfster kan daar letterlijk om janken. Maar ik ga dapper door, want ik heb wat te vertellen, vind ik. En waarschijnlijk ben ik honderd dingen vergeten hier te vermelden, want mijn boeken zijn echt complex (zoals mijn geest) Het zijn beslist geen wazige of saaie boeken, integendeel! Er gebeurd veel in mijn boeken, ze zijn spannend, maar ook filosofisch. Ik hoop de juiste verhouding tussen informatie, dialoog en spanning te hebben gevonden.